Andra upplagan

Da Capo al Fine

Att bo i små lägenheter

Publicerad 2013-03-01 14:00:00 i Bostadsförnedringen,

Små lägenheter kostar visserligen en aning mindre än stora, men efter att ha tittat på en mängd sådana, ofta lyxigt renoverade, slås jag av att följande saker ska en uppenbarligen inte göra i små lägenheter. Glöm inte att vi inte pratar små studentrum eller så här, vi pratar om lägenheter som kostar uppåt två miljoner eller åtminstone drygt en miljon om du är beredd att bo en bit från stan... 

1.     Du ska inte äta. Även om du har skitsnygga rostfria hällspisar och designfläktar är köket uppenbarligen inte gjort för att laga mat, diska eller över huvud taget finnas i. Möjligen kan du koka en kopp te. Konstigt nog ska du ha en enorm ugn, trots att det inte finns någonstans där du kan ha formar och andra attiraljer som du skulle kunna använda i den. Fast den är snygg.

2.     Ska du ändå äta ska du stå upp. Barbord och barstolar. En 80-talskvarleva som vi hoppades hade försvunnit ner i samma hål som avokadofärgade vitvaror och heltäckningsmattor visar sig vara väldigt levande. Men vem vill sitta uppflängd på en obekväm barstol? Eller stå och äta.

3.    Du ska inte vilja frysa in din mat. Det räcker tydligen med kylskåp i en liten lägenhet, hur lyxinredd den än är. Det finns inte ens plats för ett större kyl-/frysskåp om en inte vill ha det intill sängen. Vad vet jag, en del kanske tycker att surrandet är rogivande. Fast jag tycker att det är jobbigt. Men trångbodda ska väl banta och får inte äta glass. För det kan man inte ha i ett frysfack. Det är tydligen viktigare med designkontakter än möjlighet att göra något annat än att koka vatten.

4.     Lagar du ändå några enkla måltider ska du göra det väldigt nära din säng. Förlåt, jag glömde. Den som bor i en liten lägenhet ska inte äta. Se punkt 5.

5.     Du ska inte ha några väggar. Öppen planlösning har jag ingenting emot i en stor lägenhet, om det bara finns några andra väggar (vilket det oftast inte finns). Men i en liten etta? Vill alla sova med spisen intill sängen? Vill alla se sin odiskade disk så fort de slår upp ögonen? Trodde inte det.

6.     Du inte ha några luckor på dina köksskåp – för du har givetvis bara några få och väldigt snygga skålar och glas att ställa där. Inga plastbunkar, chipspåsar eller burkar som du helst inte har framme.

7.     Speciellt inte om du har gasspis, då kan du gärna ha öppna hyllor, bara kaklet är snyggt. Att allt snabbt blir täckt av en seg, kladdig, gråluddig damm- och fettyta behöver du inte bry dig om, du ska ju ändå inte laga mat. Fast det ser ju inte så snyggt ut...

8.     Du ska inte ha några kläder. Det där med garderober verkar vara en obsolet konstart i små lägenheter. Var en ska förvara sina kläder, lakan och handdukar och annat är oklart. På huvudet? Skafferi eller skåp för torrvaror? Glöm det. Du ska ju ändå inte äta.

9.     Du ska inte städa. Alla de där genomskinliga duschväggarna, vem ska putsa dem? För tvålrester och liknande ser inte kul ut efter ett tag, även om det är snyggt i annonsen. Dessutom, vem städar alla de öppna hyllorna, diskar alla glas, för de blir dammiga och grisiga även om de inte används. Vem? Rut? 

10.     Du ska inte bo där. Om du inte har någon som städar, diskar och putsar, äter alla måltider ute/hos mamma. Du ska dessutom ha någon annan stans att förvara dina kläder (mamma?). Möjligen kan du koka en kopp kaffe eller tar ett glas vatten då och då. Du ska förrmodligen inte ens sova där (om inte mamma kommer och byter lakan då och då och tar med sig rena handdukar. Du ska inte bo där, du ska bo på hotell. 

Att bära allt som inte får plats på huvudet blir lite obekvämt i längden. 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Katt

Olyckliga omständigheter, jojo. Men det kunde vara värre, det kan det alltid. Anpassa sig och gå vidare. Hur gör man det? Jag vet inte, men jag kan inget annat än försöka.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela