Andra upplagan

Da Capo al Fine

Hellre övertydlig än luddig

Publicerad 2010-02-01 17:16:58 i Allmän idioti,

Vad är det för fel på Jenny Damberg i Dagens Nyheter? I söndagstidningens radiokrönika (hittar den inte på nätet) kritiserar hon ett radioprogram som diskuterar handikappades rättigheter för att det var för "övertydligt". Vad fan tror hon? Att någon kommer att reagera på hur handikappade behandlas genom subtila påpekanden och litterära referenser? Och att de hade mage att påstå att assistenter blir billigare än institutionsvård och hemtjänst, utan siffror! Vad tänkte de på? Undrar om Jenny Damberg också kritiserat alla som påstått än det ena om sjukskrivningarna i Sverige utan att presentera siffror. Hon kallar det "parodiskt".
De understod sig dessutom att spela "övertydlig" musik (Michael Jackson's They don't care about us. Good for you, tänkte jag och önskar att de i sin övertydlighet typ, sprängt en docka som föreställde sjukvårdsministern, eller eldat upp diverse lagförslag i direktsändning.
Min åsikt är att när det gäller sådana saker och att försöka få fram ett budskap går det inte att vara nog övertydlig. Politiker, borgerliga ledarskribenter och annat löskefolk förstår förmodligen ingenting, och skulle inte ens göra det om man tatuerade in det i pannan på dem.
Kände hon sig ovanligt träffad? Det är så mycket bättre idag med hjälp och hjälpmedel och rätten till ditten och datten, menade hon. Nej, det är det inte. Hjälpmedlen kostar pengar, det är inte ens självklart att den gamle farbrorn har råd med en ny käpp eller hörapparat. Det är ingen som föreslår olika hjälpmedel som underlättar livet för en handikappad, nej allt det där ska man få komma på själv och försöka motivera. Sen måste ju alla som vill ha den här assistenthjälpen fylla i ett jättestort underlag där man beskriver sitt liv in i minsta detalj. Kanske inte varken så besvärligt eller kränkande för vissa, som är vana vid att få hjälp med allt i livet, men alla handikappade är inte 95 och gravt senila = bryr sig inte om frågor om sexliv och matvanor.
Fast hon kanske menade att det är så mycket bättre än på 1800-talet? Eller i Nazityskland? Vad vet jag.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Katt

Olyckliga omständigheter, jojo. Men det kunde vara värre, det kan det alltid. Anpassa sig och gå vidare. Hur gör man det? Jag vet inte, men jag kan inget annat än försöka.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela