Andra upplagan

Da Capo al Fine

Det farliga ordet

Publicerad 2012-10-13 02:10:00 i 9-5,

Har just avslutat ännu en skicka-till-tryck-vecka. Nåja, den var inte så helvetisk denna gång, utan det mesta har gått smidigt. Har suttit hemma i tre dagar och fixat och trixat. Funderar på att byta ut min formella titel mot strykerska. Ett fint gammalt yrke, men här handlar det inte om stärkta kragar, utan om att minska ner textmassor till någorlunda begripliga artiklar, fast kortare.
Fattar inte heller idioterna som mailar och klagar på att vi använt ordet hen en gång.Fattar inte hur tre bokstäver kan få folk att känna sig så fruktansvärt hotade. Är alla så vansinnigt osäkra på sin eventuella kvinnlighet eller manlighet att det lilla ordet verkar rasera hela deras världsbild. Om de accepterar ordet, tror de då att biffiga byggnadsarbetare kommer att tvingas gå i rosa paljettklänning till jobbet? Tror de att ordet hen kommer att göra dem gay? Förmodligen.
Det är väl samma drägg som vanligt, de som säger "det får man ju inte säga i det här landet, men". Hör eller läser jag det ringer tusen varningsklockor. Snart säger hen väl också "jag är inte rasist, men".
Men är ett betydligt farligare ord än hen. Det där lilla men är en mycket värre brasklapp än den som den gamla biskopen lämnade, förlåt gamle biskopen, när man nu känner till att han var av manligt kön (en cis-person, helt enkelt, eller kanske inte, vad vet vi om biskop Brasks eventuella böjelser?)
Det där lilla men ska liksom ursäkta att personen i fråga (se vad jobbigt det är, tänk vad mycket enklare det är att skriva hen) spyr ur sig i stort vad som helst.
Inte konstigt att man får lust att ångestduscha efter att ha råkat läsa aftonbladets kommentarer. De lugnade sig lite när alla blev tvungna att skriva under sina riktiga namn, men, som en kollega sa: "nu verkar de fullkomligt skita i vem som får reda på att de är misogyna rasister med fascistoida böjelser". Hoppet var ju att nättrollen skulle sjävsaneras, men tydligen inte . Jag har ingen lösning på det. Annat än att tvångsmässigt höja folks intelligensnivå, bara en liten promille skulle säkert få ett enormt utslag. Förmdodligen skulle någon tanke passera hjärnan innan den landar i kommentarsfälten då.

 
Kanske man kunde få jobba i en stilfull uniform också.... Ska ta upp det med SJF.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Katt

Olyckliga omständigheter, jojo. Men det kunde vara värre, det kan det alltid. Anpassa sig och gå vidare. Hur gör man det? Jag vet inte, men jag kan inget annat än försöka.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela